Karakter van de Petit Basset

De Petit Basset is rustig van aard, verdraagzaam en lief voor kinderen en andere dieren. Hij is intelligent, stoïcijns maar ondernemend van aard en gaat daarbij zijn neus achterna. Hij is gesteld op gezelschap van mensen of dieren.

Dit is terug te voeren naar zijn oorspronkelijke functie, namelijk die van een jachthond in een meute. Hij is dus zeer sociaal en zal het gezin als zijn meute beschouwen. De Petit Bassets zijn zelfstandige jachthonden, en jagen dus niet zoals bijvoorbeeld een Golden Retriever onder appèl van de voorjager. Natuurlijk moeten ze tijdens de jacht wel degelijk luisteren naar de voorjager, maar toch is het belangrijk dat ze zelfstandig met de andere honden in de meute het wild opstoten.

gbgv-karakter-1
gbgv-karakter-2
gbgv-karakter-4
gbgv-karakter-3

Dit zorgt ervoor dat de PBGV behoorlijk eigenwijs kan zijn, hij doet dan lekker wat hij zelf wil.
Als pup echter is hij eigenzinnig en moet er veel met hem geoefend worden om hem wat gehoorzaamheid bij te brengen. De gehoorzaamheidscursussen van de kynologenclubs kunnen daar veel aan bijdragen. Hier zullen ze doorgaans goed hun best doen en regelmatig eindigen ze als beste van de klas!

Maar buiten de cursus in bijvoorbeeld het bos, kan het zo maar zijn dat hij het allemaal even ‘vergeten’ is…. Ze zijn dus met los lopen nooit voor de volle 100% te vertrouwen, dus zeker als er verkeer in de beurt is kunt u ze beter niet loslaten. In het bos of op het strand kunnen ze wel lekker rennen en als U ze het van pups af aan geleerd hebt zullen ze heus wel (een keer als het hun uitkomt..) terugkomen.

Voor de rest is er veel geduld nodig als hij weer eens iets doet wat hij niet mag.
Maar als U zijn eigenwijsheid voor lief neemt, is de Petit Basset een geweldige hond!!! En omdat hij zo sociaal is, is hij zeer geschikt in een gezin met kinderen en of andere dieren. De PBGV heeft er echter niks aan als hij hele dagen alleen thuis moet zitten (net als elke andere hond overigens) dus als dit het geval zal zijn als U een hond wilt aanschaffen moet U sowieso geen Petit Basset nemen, het is in de eerste plaats een gezelschapsdier. Enkele uren alleen zitten hoeft geen probleem te zijn, mist U dit van pups af aan rustig opbouwt.