Opvoeding van een Petit Basset

Door zijn leuke uiterlijk is het vaak erg moeilijk om streng en consequent te zijn. Daarom weten Petits Bassets vaak erg veel gedaan te krijgen van hun baas. Toch moet U duidelijk maken wie de baas is in huis.

De hond als meutedier heeft behoefte aan een leider en hij moet zijn plaats in de groep (het gezin) leren. Vanaf de vierde tot de tiende week is er sprake van de zogenaamde imprentingsperiode. In deze periode moet de pup vertrouwd gemaakt worden met vele omstandigheden en situaties. Hij moet leren hoe hij zich ten opzichte van de mens en andere dieren dient te gedragen. Daarom besteden wij veel tijd en moeite aan het socialiseren van de puppen in het nest. We laten ze met veel vreemde dingen en omstandigheden vertrouwd raken. We spelen vaak met ze zodat ze goed met mensen leren omgaan. Ook nodigen we regelmatig kinderen uit om met ze te komen spelen, want ook dat is erg belangrijk! Als het weer het toelaat gaan ze vanaf de 6e week ook af en toe in de tuin spelen, ook met onze volwassen honden zodat ze ook met volwassen honden leren omgaan.

pbgv-opvoeding-1
pbgv-opvoeding-2
pbgv-opvoeding-3
pbgv-opvoeding-4

Tijdens de socialisatie fase, van 8 tot 18 weken, moet begonnen worden met de opvoeding. En dan is het uw beurt! Terwijl in de inprentingsfase het accent dient te liggen op stimuleren en prijzen (dus niet op verbieden) moet tijdens de socialisatiefase een begin gemaakt worden met het corrigeren van ongewenst gedrag. Corrigeer echter niet te snel en te hard. Maar wees wel streng en consequent en laat U niet misleiden door dat schattige koppie!

Het is tevens belangrijk de pup te leren dat ook anderen aan zijn etensbakje mogen komen. Neem het daarom af en toe van hem weg. Pas echter op dat kinderen dit niet gaan doen om te plagen.
Ga ook nog verder met het kennis laten maken met allerlei dingen en omstandigheden. Neem de pup dus mee naar de markt, naar het schoolplein mee op bezoek et cetera. Ook is het belangrijk zoals U kunt lezen onder het kopje verzorging dat U de hond al vertrouwt maakt met het borstelen en het kammen.
Het is ook zeer nuttig als U met de pup op puppy cursus gaat. Zowel u als de pup zullen er veel leren. Het zijn dan wel eigenwijze honden, maar dat wil nog niet zeggen dat ze niet intelligent zijn en veel kunnen leren.

Ten slotte wilde ik nog zeggen dat wij een bench adviseren voor de eerste paar maanden. Dit is echt niet zielig en na een aantal dagen zal de pup de bench als zijn eigen plekje in huis zien. De eerste paar keren zal hij natuurlijk wel protesteren maar hier moeten zowel U als de pup even doorheen. Om de bench nog wat vertrouwder te maken is het handig om ook zijn eten in de bench te geven, na het eten gaan ze meestal slapen en dan ligt hij al gelijk goed! Als U hem soms tussendoor even in de bench doet, geef hem dan altijd een snoepje als hij erin gaat. Zorg ervoor dat er wat speeltjes of misschien een lekker bot in de bench liggen en hij zal er straks vanzelf in gaan liggen. Door het gebruik van de bench zult U hem vooral ’s nachts vlugger zindelijk krijgen. En natuurlijk is het fijn dat als U even weg gaat voor bijvoorbeeld boodschappen dat u zeker weet dat alles nog heel is als U terug komt!

Honden bench

De bench, een lengte van 75 cm is zeer geschikt voor de PBGV.

Zo rond de 8/9 maanden komt de hond in de zogenaamde ‘pubertijd’. Hij zal U dan gaan uit proberen en alles wat hij geleerd heeft lijkt hij te zijn vergeten. Als U echter zeer streng en consequent blijft tijdens deze periode zal hij vanzelf opgeven en heeft U binnen een mum van tijd een geweldige ‘volwassen’ hond.

pbgv-opvoeding-5