Verzorging van de Grand Basset

Het eerste half jaar dat U een Grand heeft zal aan de vacht nog niet zoveel gedaan hoeven te worden. Toch is het erg belangrijk de pup te laten wennen aan een borstel en een kam. Het borstelen kunt U op een tafel doen of op de grond. Hoe vaak U hem wilt borstelen ligt aan uzelf en de hoeveelheid tijd. Maar 1 keer in de week is een goede indicatie.

Het trimmen van een Vendéen is erg afhankelijk van de kwaliteit van de vacht. Een harde korte vacht heeft minder verzorging nodig dan een zachtere snelgroeiende vacht. Als jachthond in Frankrijk gaat de Grand Basset Griffon Vendéen de bramenstruiken door en trimt hij zichzelf. Een Franse jager zal in het jachtseizoen zijn hond nooit trimmen. In Nederland worden de honden vaker getrimd. Hier wordt een GBGV 1 of 2 keer per jaar getrimd. Maar dit ligt dus aan de kwaliteit van de vacht en natuurlijk ook aan U zelf, of U de hond leuker vindt met veel haar of juist wat korter in vacht…

gbgv-verzorging-1
gbgv-verzorging-2
gbgv-verzorging-3
gbgv-verzorging-4

De eerste keer trimmen moet meestal rond de 8/9 maanden, dan moet de puppy vacht eruit zodat de volwassen vacht mooi in kan groeien. Als U naar een trimsalon gaat, let er dan vooral op dat de vacht geplukt wordt en niet geknipt. Het gebruik van een schaar of tondeuse is echt funest voor de vacht, dus let hier echt goed op! De nagels moeten zo kort mogelijk gehouden worden. Knip liever iedere week een klein stukje eraf dan af en toe een groot stuk. Pas er voor op niet in “het leven” te knippen. In puntjes van de nagel zit geen gevoel. Heeft U iemand in de buurt die niet bang is om de nagels te knippen, vraag dan of hij of zij het eens voor wil doen en probeer het dan zelf. In het ergste geval kunt U nog vijlen, maar dat duurt erg lang.

Het haar tussen de voetzooltjes moet regelmatig geknipt worden, zodat het niet te lang wordt. Hetzelfde geldt voor de haren voor de ogen. U kunt dit het beste doen als ze een beetje slaperig zijn. In het begin zal het wel even moeilijk zijn, maar oefening baart kunst! Het haar voor de ogen kunt U ook weg halen met een trimmesje of gewoon door met uw handen de haren er uit te trekken.

De oren kunt U vrij houden van oorsmeer met een tissue of wattenschijfje. Liever niet met wattenstaafjes. Het oorsmeer is normaal donkerbruin, hoewel het een aparte geur heeft mag het niet stinken. De huid van de oorschelp is erg gevoelig voor broeien en smetten, de kans hierop kunt U verkleinen door de gehoorgang en de oren aan de binnenkant kaal te plukken. Voor het verwijderen van overtollig oorsmeer en het verkleinen van de kans op oormijt is er oorcleaner te verkrijgen bij de dierenarts.

Het beste is als U elke week (tijdens de borstelbeurt) de oren controleert en indien nodig schoonmaakt met behulp van een cleaner en de haren eruit trekt.

Als de oren erg rood zijn, stinken en pijnlijk zijn zijn ze waarschijnlijk ontstoken. U moet dan even langs de dierenarts voor een kuurtje en dan is het met een weekje weer over. Ook als ze vaak met hun hoofd/oren schudden kan het zijn dat ze een oorontsteking hebben.

Dit is een goede borstel voor een Grand Basset.

En een dergelijke kam is ook zeer geschikt.

Dit bedoel ik met een nageltang.

En deze trimmessjes zijn een mooi voorbeeld van een handig trimmesje. Er is echter zeer veel variatie in.